Čas
Kurzy
1.01
1000
Tenisový blog Tomáše Budky a Jaroslava Plašila

Tenisový blog má za cíl přinést klientům Fortuny zajímavé postřehy a informace ze světa „bílého sportu“ od renomovaných novinářů, kteří působí ve svém oboru už řadu let a znají nejen jednotlivé hráče a hráčky ale i místa a prostředí, kde se turnaje konají. Pravidelně by se měli ve svých myšlenkových pochodech střídat Tomáš Budka, sportovní reportér České televize, který má kromě tenisu i přesah do basketbalu a zimních sportů. Druhou obrovskou osobností je pak legenda Českého veřejnoprávního rozhlasu Jaroslav Plašil, který se v tenisovém prostředí cítí jako doma a je častým návštěvníkem jak grandslamů, tak dalších významných či méně významných tenisových turnajů. Přejeme ti příjemné počtení.

Blog 41. díl: Na US Open jako na Štvanici

4. září 2023

Karolína Muchová a Markéta Vondroušová toho mají leccos společného, třeba to, že zažívají nejlepší sezónu, poté, co se dokázaly celkem rychle vrátit do špičky po dlouhodobém zranění. Teď to potvrzují i na US Open v New Yorku, kde se v minulých dnech shodou okolností opakovaně představují na stejném místě.

číst více...

Blog 40. díl: Začíná US Open

28. srpna 2023

“Steffi mě vždycky dovedla rozběhat ze strany na stranu a já už neměla sílu, řekla mi mladičká Hingisová“. Znáte tenhle refrén? Nebo je vám to alespoň povědomé? Ne, skutečně jsem já osobně s mladičkou Martinou Hingisovou nemluvil (to až o mnoho let později). Je to text z pera Ondřeje Hejmy, který byl v roce 1996 součástí alba Trsátko hudební skupiny Žlutý Pes. Písnička se jmenuje US Open.

číst více...

Blog 39. díl: Česká zeď

21. srpna 2023

Courtney Nguyenová je americká reportérka, píše třeba pro ženský profesionální okruh WTA, a za ta léta, co se na turnajích potkáváme, už vím, že má velmi kladný vztah k českým tenistkám. Na každé oceňuje něco jiného, ale obecně má velmi ráda humor a styl, kterým se často naše přední hráčky prezentují.

číst více...

Blog 38. díl: Češky a Češi mistři světa

14. srpna 2023

Stranou od zájmu turnajů ATP v Torontu a WTA v Montrealu se v Prostějově konal v minulém týdnu nepoměrně skromnější, přesto pro český tenis velmi důležitý šampionát. Tenisoví znalci tuší, kam mířím. Už po čtyřiadvacáté se na západním okraji Hané uskutečnilo tenisové mistrovství světa družstev, ITF World Junior Tennis Finals.

číst více...

Blog 37. díl: Tenisové turnaje v Kanadě, geniální střídání měst

7. srpna 2023

Montreal a Toronto, dvě slavné hokejové značky, ale také dva velké tenisové turnaje na začátku letní severoamerické série. Moc se mi líbí léta udržovaná tradice, jak si zmíněná města pravidelně prohazují pořadatelství ženského a mužského turnaje. Letos je to tak, že se tour WTA zastavila v Montrealu, a mužský okruh ATP je v Torontu, příští rok to bude zase naopak. Fanoušci mají zajímavá srovnání, hráčky dostatek pozornosti, přece jen, při společných podnicích mimo grandslamy si občas mohou připadat na vedlejší koleji. A teď ponechávám stranou úvahy o tom, jak moc je to spravedlivé. Beru to jen jako fakt.

číst více...

Blog 36. díl: Jedinkrát za rok

31. července 2023

Jednou v roce a není to na Vánoce nemusí tenisový fanoušek sledovat turnaj nejlepšího světového okruhu WTA daleko v cizině, ale má tenistky jaksi na dosah ruky, doma v České republice, od roku 2015 konkrétně na kurtech pražské Sparty ve Stromovce.

číst více...

Blog 35. díl: Parádní oslava

24. července 2023

1.ČLTK, tradiční tenisový klub z pražské Štvanice, nejstarší v Česku, oslavil 130 let od svého založení. A tak bych tentokrát ze všeho nejdřív rád pogratuloval k mnoha úspěchům minulým a dopředu i k těm dalším, co jistě přijdou.

číst více...

Blog 34. díl: Markéta, Bára a nová generace

17. července 2023

Markéta Vondroušová je vítězkou Wimbledonu. Nikdy se to neomrzí. Každý už to ví. Každý to slyšel. Kdekdo to i viděl. Rodačka ze Sokolova, hráčka štvanického 1. ČLTK Markéta Vondroušová si zajistila tenisovou nesmrtelnost. Výjimečný moment je to nejen pro ni, nejen pro český tenis a sport, ale pro celou Českou republiku. Opět se ukázalo, že nejlepší reklamu naší zemi dělá sport. Až potom pivo.

číst více...

Blog 33. díl: Wimbledonské „mouchy“

10. července 2023

Bydlím zhruba hodinu a čtvrt chůze od wimbledonského areálu v malém hotýlku, který mě už minulý rok zlákal cenou, klidem a taky rodinnou atmosférou. Jeden z manažerů je Tunisan, běžně sleduje spíš fotbal a jiné sporty, ale loni hodně prožíval finálovou bitvu krajanky Ons Jabeurové. Byl tehdy z porážky od Jeleny Rybakinové z Kazachstánu hodně zklamaný, a když jsme se k tomu teď vraceli, tvrdil mi, že už se od té doby na žádný jiný tenisový zápas nepodíval.

číst více...

Blog 32. díl: Wimbledon začíná!

3. července 2023

Češi na třetí grandslam sezóny vyráží v dobré náladě. Kvitové, Krejčíkové nebo Siniakové se dařilo na přípravných turnajích, Tomáš Macháč se probojoval do hlavní soutěže z kvalifikace, Barbora Strýcová se chystá na rozlučku s Wimbledonem. To jsou jen některá z lákadel, proč z českého pohledu turnaj sledovat.

číst více...

Blog 31. díl: Wimbledonská očekávání

26. června 2023

Je to jedna z věcí, na kterou se ve sportovním světě plném překvapení můžete spolehnout. Už celkem dlouhou dobu platí, že jakmile se Petra Kvitová probojuje do finále turnaje na trávě, pokaždé v něm vyhraje.

číst více...

Blog 30. díl: Kouzelný kontrast zelené a žluté

20. června 2023

Je to nejkratší část sezóny, trvá jen šest týdnů, v angličtině se jí říká „grass swing“, a pro mě je to nejzajímavější období tenisového roku. Období hry na trávě. Možná proto, že na trávě se hraje nejvýznamnější turnaj světa Wimbledon, možná proto, že travnatá část sezóny je nejkratší ze všech, jsem vždycky tohle období považoval za největší svátek tenisu.

číst více...

Blog 29. díl: Kalendářní grandslam, nový pokus je tady

12. června 2023

Jsou to necelé dva roky zpátky, kdy jsme si po US Open 2021 povídali na kurtech pražské Sparty s dvojnásobným daviscupovým šampionem Radkem Štěpánkem. Novaka Djokoviće zná jako málokdo, srbský tenista mu před časem přijel na kariérní rozlučku, Štěpánek naopak jednu dobu pomáhal „Nolemu“ jako trenér společně s Američanem Andrem Agassim.

číst více...

Blog 28. díl: Karolína M zachraňuje českou slávu. A začíná Czech Open

Zajímavý tenis se v týdnu nebude hrát jen v Paříži ale i v Prostějově. Začíná jubilejní 30. ročník Czech Open a představí se na něm kompletní daviscupový tým. V Prostějově budou hrát Jiří Lehečka, Tomáš Macháč, Zdeněk Kolář, Vít Kopřiva i Jakub Menšík, který se představí (pokud nepostoupí do finále) i v exhibici s Tomášem Berdychem.

číst více...

Blog 27. díl: Roland Garros už skoro bez českých tenistů

Tenisový expert Radiožurnálu Sport, Jaroslav Plašil, je právě v Paříži na druhém grandslamu sezóny. Přečti si čerstvý bloq nestora české sportovní žurnalistiky z místa dění po vypadnutí celé řady favoritů!

číst více...

Blog 26. díl: Roland Garros, grandslam tří nedělí

Jako reportér mám atmosféru v Paříži moc rád. A taky se mi líbí zdejší tradice, podle které turnaj začíná už v neděli, a ne v pondělí jako v Melbourne, ve Wimbledonu a na US Open. V pátek skončí kvalifikace, v sobotu bývá fanouškovský den s bohatým programem pro děti, v neděli startuje hlavní soutěž. Kurty jsou pořád plné, jakmile přijedete, pořád se něco děje.

číst více...

Blog 25. díl: Foyer grandslamové Paříže

Možná to někoho překvapí a řekne si: „Vždyť to začíná až v neděli, ne? Co s tím teď?“ Ano, hlavní soutěž antukového Roland Garros skutečně startuje až v neděli 28. května, ale už teď stojí za to sledovat, co se ve francouzské metropoli odehraje na kurtech. Začíná totiž kvalifikace.

číst více...

Blog 24. díl: Žádné Menší(k) cíle. Jakub míří vysoko

Ještě minulou neděli večer dumal, jak v prvním kole vyzrát na nasazenou jedničku. Nakonec musel po posledním zápase turnaje spěchat na letadlo, aby stihl další plánový turnaj v Tunisku. O kom, že to je řeč? O Jakubu Menšíkovi a jeho působení na challengeru Sparta Prague Open 2023.

číst více...

Blog 23. díl: Skvělé oko legendy

Na začátku tohoto roku jsem připomínal dřívější slova tenisové legendy Heleny Sukové, která kdysi viděla hráčku budoucnosti. A čím dál víc obdivuji, jak dobré oko tehdy bývalá československá reprezentantka měla.

číst více...

Blog 22. díl: Hola Madrid

Přiznám se, že podnik v Madridu vždycky patřil ke sportovním akcím, které jsem si moc přál navštívit. Od fanoušků jsem na turnaj často slýchával chválu, a teď byla skvělá příležitost jej aspoň krátce na pár dní poznat. A být i blízko návratu Barbory Strýcové, která se po mateřské pauze znovu představila na dvorci.

číst více...

Blog 21. díl: Divá Bára zpět na kurtu. Čekají nás divy?

Duben spěje ke svému konci a v tenisovém kalendáři se o slovo hlásí první antuková „tisícovka“ sezóny Madrid. Mezi muži je rekordmanem v počtu vítězství Rafael Nadal s pěti trofejemi, mezi ženami, které na turnaji začaly hrát o sedm let později v roce 2009, je nejúspěšnější Petra Kvitová. Speciální trofej – mnoho navlečených tenisových raket na sobě na válečku na vrcholu s tenisovým míčkem – získala hned třikrát.

číst více...

Blog 20. díl: Parní stroj, ohromné síly zdroj

Ještě z dob svého dětství si pamatuji chytlavou písničku od Viktora Sodomy, takže vím, že parní stroj je ohromné síly zdroj. A právě na to si teď často vzpomenu při „fedcupových“ duelech, ve chvílích, kdy se z české šatny ozývá týmová skladba – o poznání novější a jiný „Parní stroj“ - od Divokýho Billa.

číst více...

Blog 19. díl: Billie Jean Cup proti Ukrajině

Zatímco celý civilizovaný svět podporuje Ukrajinu (zaplaťpánbůh), Česko s ní bude příští víkend soupeřit. Naštěstí jen v tenisu. Ostatně z historického vývoje lidstva víme, že moderní sport je náhražkou válek (jen někteří duševně choří jedinci to stále nechápou).

číst více...

Blog 18. díl: Návrat starých pořádků

Je to teď zase hodně příjemný pohled na ženský žebříček hlavně ten sezónní. A tak trochu návrat starých časů, kdy byly v hodnocení daného ročníku běžně dvě tři české singlistky v popředí. Loni něco takového nebylo možné kvůli až neuvěřitelnému souběhu různých zdravotních komplikací, ale snad to byla jen výjimka potvrzující pravidlo.

číst více...

Blog 17. díl: Hard Rock Jiřího Lehečky

Oči tenisového světa míří na Miami. A nejen ty české si všimly výkonů Jiřího Lehečky. Není to ještě tenisová horečka jménem Jiří Lehečka, ale o pozornost si tenhle jednadvacetiletý rodák z Mladé Boleslavi znovu říká. Na minulém turnaji v Indian Wells český tenista poprvé vyhrál na podniku série Masters 1000, když porazil Francouze Rinderkneche, na Floridě už vyřadil dva soupeře.

číst více...

Blog 16. díl: Deblový poklad

Možná, že jste si při posledním turnaji v Indian Wells všimli krátké žertovné scénky se slunečníkem, který se během jednoho ze zápasů snažila rozevřít Barbora Krejčíková na hráčské lavičce, neunikly vám detaily taktické porady s Kateřinou Siniakovou, ani třeba setkání vítězného páru se zpěvačkou PINK.

číst více...

Blog 15. díl: Nejznámější Brenda od dob Beverly Hills

Ve Spojených státech začal „sunshine double“ tedy kombinace velkých turnajů v Indian Wells a Miami. Do kalifornské pouště momentálně míří většina očí tenisového světa a za týden a něco se přeostří na Floridu. Já bych ale dnešní blog rád začal někde úplně jinde.

číst více...

Blog 14. díl: Vzhůru do Kalifornie

Zatím jsem to štěstí neměl a přiznám se, že je to jedno z mála tenisových míst, které bych si ještě přál v reportérské „kariéře“ navštívit. I kvůli atraktivním obrázkům, které odtud pokaždé přicházejí, zvlášť pokud jsou pořízeny ve večerním čase, s nasvícenými kurty, fialovou oblohou a nedalekými vrcholky hor. Myslím, že na světě není moc fotogeničtějších areálů, než je Indian Wells Tennis Garden pro Indian Wells Masters, na kterém se potkají elitní ženský i mužský okruh WTA a ATP.

číst více...

Blog 13. díl: Jeden z těch týdnů, kdy …

Možná máte stejně jako já v telefonu nastavená upozornění z aplikace na výsledky vašich oblíbených sportovců či týmů, jejichž výkony vás baví nebo zajímají. V konkurenci všech dalších sportů mám označeno nejvíc tenistů. Skoro všechny z české užší i širší špičky, abych si snáze udržel přehled o aktuální dění.

číst více...

Blog 12. díl: Dubaj jako druhý domov

Při kočovném životě s věčně sbaleným kufrem a taškou s raketami se dá asi jen těžko mluvit o nějakém druhém domově, když si pořádně neužijete ani ten první. Přesto, je určitě pár míst, která si tenisté mohou z nějakého důvodu oblíbit víc než ta další.

číst více...

Blog 11. díl: Hraje se o hodně

Anastasia Potapovová porazila ve finále v Linci Petru Martičovou a získala svůj druhý titul v kariéře. Soupeřkou Barbory Krejčíkové v prvním kole turnaje v Dauhá je Veronika Kuděrmetovová a nedaleko v Bahrajnu změří Vít Kopřiva síly s Pavlem Kotovem. Naprosto triviální informace, řeknete si. Není to tak.V době, kdy téměř celým sportovním světem cloumá diskuse o možné účasti ruských a běloruských sportovců na olympijských hrách v Paříži 2024, slyšíte v tenisovém prostředí ohlušující ticho.

číst více...

Blog 10. díl: Davis Cup je věčný

Možná jste to na některých profilech Davis Cupu taky viděli, oslavné kolečko tenistů před bouřícími ochozy v Campusu Trentino v La Sereně po postupu domácího Chile přes Kazachstán. Je z toho cítit, že tradiční mužská týmová soutěž je stále velmi silnou značkou, přestože má za sebou kontroverzní změny a před sebou zatím nevyjasněnou budoucnost. A je skvělé, že do finálové fáze prošel i perspektivní český výběr s novodobými tahouny Jiřím Lehečkou a Tomášem Macháčem. Ať už bude v dalších letech formát soutěže jakýkoli, máme tu už celkem silný příslib další velké daviscupové party, která může směle navazovat na dřívější úspěchy Tomáše Berdycha a Radka Štěpánka.

číst více...

Blog 9. díl: I Shiffrinová může prohrát z mečbolu

Tenisový svět o tomto víkendu žil finálovými zápasy Australian Open, ale já bych dnes chtěl začít jinde. Tenis u protinožců jsem sice samozřejmě sledoval, ale mnohem blíž jsem byl asi nejvýznamnější sportovní akci roku v České republice Světovému poháru slalomářek ve Špindlerově Mlýně. A i tam obklopen krkonošskými vrcholy, mrazivými teplotami a křupavým sněhem jsem si vzpomněl na tenis.

číst více...

Blog 8. díl: Kluci taky

Nestor české sportovní žurnalistiky, Jaroslav Plašil, patří mezi největší odborníky na „bílý sport“ v tuzemsku vůbec. Aktuálně je v Melbourne na Australian Open, a jeho bloq je opět nabitý zajímavostmi. Přejeme příjemné čtení!

číst více...

Blog 7. díl: Australian Open

Myslím, že známá „hláška“, kterou pronáší Karel Fiala alias Joe v závěru dobrodružného westernového muzikálu Limonádový Joe aneb Koňská opera směrem k Miloši Kopeckému: „Padouch nebo hrdina, my jsme jedna rodina“ docela dobře vystihuje situaci Novaka Djokoviče v Austrálii. „Stal jsem se světovým padouchem, což pro mě jako sportovce bylo těžké,“ uvedl vítěz 21 grandslamových turnajů při vzpomínce na loňské vyhoštění od protinožců, k nimž přicestoval bez – v Austrálii tehdy povinné – vakcinace proti covidu.

číst více...

Blog 6.díl: Austrálie před prvním grandslamen

Bylo to v Austrálii v lednu před pěti lety, v dějišti úvodního grandslamu jsme si povídali s Helenou Sukovou úspěšnou reprezentantkou československé éry, která tam dorazila kvůli několika ceremoniálům. Ten rok totiž vstupovala do Mezinárodní tenisové síně slávy a právě v Melbourne to pořadatelé slavnostně dopředu oznamovali. Probrali jsme toho spoustu, ale jedno téma si teď vybavuji zase o něco intenzivněji. Mluvili jsme o nadějích na okruhu, komu by se mohlo v budoucnu hodně dařit, a proč. A Helena Suková při té příležitosti prozradila, že se jí moc líbí hra tehdy devatenáctileté Aryny Sabalenkové.

číst více...

Blog 5. díl: Rok 2023 ready? Play!

Někdo očekává nový rok s napětím, pro jiného je změna letopočtu prostě jen otočením kalendáře. Tenisti jsou na to pravidelně trochu jinak. Nový rok pro ně začíná obvykle v době, kdy se starý ještě hřeje na výslunní – letos kvůli oblevě se na můj vkus vyhříval až příliš. Každopádně ženy a muži s raketami sedají do letadel dávno před Silvestrem a míří do Austrálie. Ne snad za známým ohňostrojem u Sydney Harbour Bridge, ale za startem nové sezóny.

číst více...

Blog 4. díl: Davis Cup

Byla to jedna ze zpráv, na které jsem po návratu z Poháru Billie Jean Kingové narazil. Letadlo, ve kterém cestovali záložník fotbalové reprezentace Tomáš Souček a také někteří členové fedcupového týmu, muselo kvůli mlze změnit cíl, místo Prahy tak přistálo v Pardubicích.

číst více...

Blog 3. díl: Jdeme do finále

Když jsem minulý týden v úterý letěl na finálový turnaj Poháru Billie Jean Kingové do Glasgow, zastavili jsme na přestup v Londýně na Heathrow. Před přistáním na mě z opravdu hustých černých nízko visících mraků nejprve vykoukl stadion ve Wembley, pak řeka Temže a za chvíli na jejím břehu známá O2 aréna. A ještě před tím, než větrem zmítaný stroj dosedl a já jsem našel útulné místo na fisch&chips k obědu, přemýšlel jsem o tom, jak krásné Turnaje mistrů se tam v posledních letech konaly.

číst více...

Blog 2.díl: Glasgow bude jízda

Přiznám se, že na tento týden jsem se hodně těšil. Prakticky od chvíle, kdy Mezinárodní tenisová federace ITF oznámila, že finálový turnaj Billie Jean King Cupu (BJKC) uspořádá známé skotské město, sídlo tradičních fotbalových značek Celticu a Rangers. A abych se před cestou ještě víc naladil, pustil jsem si starší videa z několika zápasů britských tenistů v Davisově poháru, kterým fanoušci právě v Glasgow vytvářeli fantastickou atmosféru.

číst více...

Blog 1.díl: Turnaj mistryň na Southforku

Dallas zase jednou přitáhne diváky k televizním obrazovkám, alespoň na týden. V hlavních rolích ale tentokrát nebudou J. R. (čti džej ár), Bobby nebo Miss Ellie ale nejlepší světové tenistky. Pro mladší generaci – odkazuji na fenomén americké televizní tvorby 80. let 20. století, který se o dekádu a něco později výrazně prosadil i na tuzemských obrazovkách. A to proto, že letošní Turnaj mistryň se poprvé koná ve městě Fort Worth, které tvoří konurbaci právě s Dallasem a také Arlingtonem a na nejslavnější ranč světa je to z Dickies Arény jen asi hodina jízdy.

číst více...