Čas
Kurzy
1.01
1000
Tenisový blog Jaroslava Plašila

Díl 6.

Dubaj jako „druhý domov“

Při kočovném životě s věčně sbaleným kufrem a taškou s raketami se dá asi jen těžko mluvit o nějakém druhém domově, když si pořádně neužijete ani ten první. Přesto, je určitě pár míst, která si tenisté mohou z nějakého důvodu oblíbit víc než ta další.

Právě Dubaj by mohla být v takovém žebříčku hodně vysoko, a jistě není náhoda, jak dynamicky se v posledních letech rozvíjí.

Své pobočky tam vybudovaly některé věhlasné akademie, tamní kluby nabízejí vynikající možnosti k tréninku v době, kdy u nás musíme do hal. Předsezónní přípravu tam dělával Švýcar Roger Federer, místo si v posledních letech oblíbila třeba i Petra Kvitová.

Kombinace pláže, počasí, podmínek ke sportovním aktivitám a velmi dobré dostupnosti, dělá z Dubaje jedno z nejatraktivnějších míst v kariéře tenistů, kteří si zastávkou ve Spojených arabských emirátech také někdy rozdělují dlouhou cestu do Austrálie.

Teď jsou tam elitní profesionálky z ženského okruhu WTA kvůli tisícovkovému turnaji, poslednímu a bodově nejvýznamnějšímu ze tří po sobě jdoucích podniků v Arábii. Některé tenistky do předchozích akcí v Abú Zabí a Dauhá ani nezasáhly a platí to také pro vítězku letošního Australian Open Bělorusku Arynu Sabalenkovou, která se představí v soutěžním utkání poprvé od svého premiérového grandslamového titulu.

Že nemusí být zápasová přestávka na škodu, ukazovala Polka Iga Swiateková celý minulý týden v Kataru. Nejlepší singlistka žebříčku si po nezdaru v Melbourne zřejmě pročistila mysl, vždyť každé ze tří soupeřek v pavouku nadělila v jednom ze setů „kanára“ a při úspornějším programu turnaj v Dauhá naprosto ovládla. Na kurtu vypadala uvolněně, hrála dost možná v podobném módu jako loni na jaře, kdy se stala po nečekaném konci Australanky Asleigh Bartyové světovou jedničkou a začala budovat dlouhou sérii zápasů bez porážky. I tyto zkušenosti z minulého roku dávají solidní naději, že Swiateková v „zóně“ vydrží delší období navzdory možnému tlaku z blížící se obhajoby ohromné porce bodů. Minimálně teď v Dubaji je ale jasnou favoritkou na titul.

Při papírově nejpravděpodobnějším scénáři by se o něj mohla ve finále utkat se zatím neporaženou hráčkou sezóny a současnou světovou dvojkou, ale nedivil bych se, kdyby Aryna Sabalenková o tento souboj nechtěně přišla. Bude hrát poprvé jako grandslamová šampionka, tuto zkušenost ještě nemá, po velkém emočním vypětí a přestávce pro ni nemusí být jednoduché okamžitě naskočit. A už (nebo možná spíš hlavně) úvodní duel v Dubaji pro ni může být ošemetný. Pokud ho Běloruska zvládne, může se utkat i se sedmnáctiletou Lindou Fruhvirtovou, která je jednou ze sedmi českých singlistek v hlavní soutěži.

Těžko říct, která z českých hráček má teď největší šance v Dubaji uspět. S formou jsou na tom vzácně vyrovnaně, v sezónním pořadí je v první dvacítce jen Karolína Plíšková, hned pět českých tenistek jsme na konci uplynulého týdne našli v rozmezí od třiadvacátého do osmadvacátého místa.

A jak už to na okruhu často bývá kvůli početnému českému zastoupení v širší špičce, krajanky na sebe v pavouku dost často i narážejí jako teď Markéta Vondroušová a Karolína Plíšková. Tu v Dubaji doprovází i sestra Kristýna, která se ještě chce po mateřské pauze vrátit. Teď mohla trochu pomoci i s herní přípravou, třeba i tím, že na své dvojče servírovala levou rukou, kterou hraje právě i Vondroušová.

Petra Kvitová i Barbora Krejčíková to mají v Dubaji velmi rády, ale když uspějí i ve svých druhých duelech na turnaji, zahrají si proti sobě také ony.

Marie Bouzková je v těžké části pavouka a může jen překvapovat. Podobně jako Karolína Muchová, která se po dlouhodobých zdravotních problémech snaží i s využitím speciálního žebříčku vrátit na dřívější pozice. Muchová zatím vstřebává nešťastné a velmi těsné porážky v brzkých fázích turnajů, v Melbourne těsně podlehla Američance Danielle Collinsové, v Dauhá Caroline Garciaové z Francie, ale herně to bylo stále nadějnější, a los má teď aspoň o trochu přívětivější. A pokud by prošla přes dvě kola, nemusela by být bez šance v potenciálním osmifinále proti Belindě Bencicové. Švýcarka měla fantastický závěr minulé sezóny s týmovým úspěchem v BJK Cupu, také velmi dobrý začátek současného roku, ale pro triumfu v Abú Zabí už ji přece jen doháněla fyzická únava.

Tomu se vyhne v tak těžkém konkurenčním prostředí jenom málokdo, a o to důležitější je správné plánování, o což se teď jistě snažil i Jiří Lehečka. Po průlomu na grandslamu si „odskočil“ do haly na antuku, aby pomohl české sestavě k postupu na finálový turnaj v Davis Cupu. A teď v Dauhá se zase vrací na betonové povrchy. V Kataru narazí na nebezpečného Damira Džumhura, který dokáže zahrát určitě lépe, než ukazuje jeho žebříček. Třicátník z Bosny a Hercegoviny je teď na hranici druhé a třetí stovky, ale má ohromné zkušenosti a v Dauhá je rozehraný z kvalifikace. Toto může být rozhodně složitější první kolo, než by se mohlo podle papírových předpokladů zdát.

Tak hodně štěstí všem při zdolávání nejrůznějších nástrah. JP