Čas
Kurzy
1.01
1000
Tenisový blog Tomáše Budky

Díl 8.

Nejznámější Brenda od dob Beverly Hills 90210

Ve Spojených státech začal „sunshine double“ tedy kombinace velkých turnajů v Indian Wells a Miami. Do kalifornské pouště momentálně míří většina očí tenisového světa a za týden a něco se přeostří na Floridu. Já bych ale dnešní blog rád začal někde úplně jinde.

Třináct tisíc kilometrů na západ od Indian Wells se v minulém týdnu hrál pro český tenis velmi důležitý turnaj se složitým názvem KPB Trust ITF Women Open. Byla to prostě tzv. „čtyřicítka“, tedy turnaj ITF s dotací 40 tisíc dolarů, a hrála se v Bengalúru. Pro nás je nejzajímavější, že ve finále vyhrála patnáctiletá Češka Brenda Fruhvirtová. A navíc jakým způsobem!

S domácí Indkou Ankitou Rainaovou prohrávala 0:6 a 0:3. Pak ale předvedla fantastický obrat a vyhrála 0:6, 6:4 a 6:0. Říká se, že kromě výsledku je důležitý také způsob, jakým jste k němu došli. Tady je to pro české fanoušky obzvlášť potěšující zjištění. Navíc když jiný obrat ukázala Brenda Fruhvirtová už v semifinále proti Slovince Jakupovičové v prvním setu, ve kterém ji nezastavila ani průběžná ztráta 1:5.

Tenis je velmi náročný sport. Sázet míčky přesně k čárám se naučí kde kdo. Ale trefovat je pod tlakem soupeře, před očima diváků nebo v zrcadle vlastních očekávání to je jiná liga. A proto více než kde jinde tady platí, že můžete mít i slabší svaly, ale musíte mít silnou hlavu. Brenda ji zjevně má.

Ještě jednou zdůrazňuji patnáctiletá! česká tenistka vyhrála turnaj dospělých! Je to pro ni nejcennější titul a posune se díky němu k 140. místu na světě. Řekl bych, že už teď bude u nás nejznámější „Brendou“ od dob Beverly Hills 90210, televizního seriálu, který na začátku 90. let 20. století znamenal pro československou společnost zásadní zdroj informací o životě bohaté americké mládeže.

Když se přece jen vrátíme do Indian Wells na turnaj, kterému se díky precizní organizaci, luxusnímu zázemí a štědrým odměnám přezdívá „pátý grandslam“, je jasné, že české tenistky jsou stále ve formě. Do třetího kola jich postoupilo hned šest a jakkoliv mezi nimi nemám žádnou fanouškovskou preferenci, největší radost mám tenkrát z postupu Karolíny Muchové.

Bývalá světová devatenáctka a semifinalistka Australian Open 2021 má v letošní sezóně v době vzniku tohoto blogu 7 výher a jen 3 porážky a je ve velmi dobré formě. V Kataru hrála vyrovnaně s Garciaovou, v Dubaji porazila Benčičovou a teď v Indian Wells Azarenkovou. Tenisový světe div se, ale Muchová hraje v Indian Wells poprvé v kariéře, už postoupila do třetího kola a já bych se vsadil, že půjde ještě dál. Italka Martina Trevisanová je sice žebříčkovou favoritkou, ale Muchová ji nedávno jasně porazila v Kataru a navíc i povrch a především aktuální forma hrají ve prospěch olomoucké rodačky.

Moc dobře si pamatuji, jak Karolína Muchová vylétla v roce 2019. Na turnaji v Praze porazila v prvním kole tehdy ještě kvalifikantku – dnes světovou jedničku – Igu Swiatekovou a došla až do finále. První titul sice získala až o pár měsíců později v Soulu, ale už tehdy oslňovala svou šikovností. Jemné zápěstí s úžasným citem pro míč na rozdíl od soupeřek dokázala během mžiku proměnit v drtivé kladivo, které po citlivém úderu třeba těsně za síť dokázalo přibít míček jako hřeb k základní čáře.

Tohle všechno Karolína Muchová pořád má a kdyby to vyšlo v Indian Wells proti Trvisanové (já tomu věřím), další zápas by mohl být proti Markétě Vondroušové. To byla panečku podívaná. Tak ať se to podaří!

Nezapomeňte, že za stavu 15 – 0 ještě není vyhráno!

Hezký nejen tenisový týden přeje Tomáš Budka