Čas
Kurzy
1.01
1000
Zavřít
Vážení klienti, Raiffeisenbank hlásí plánovaný relax a to dne 19.4. od 22:00 do 20.4.2024 09:00 hod. Ostatní vklady jsou ve vynikající kondici.
Tenisový blog Tomáše Budky

Díl 1.

Turnaj mistryň na Southforku

Dallas zase jednou přitáhne diváky k televizním obrazovkám, alespoň na týden. V hlavních rolích ale tentokrát nebudou J. R. (čti džej ár), Bobby nebo Miss Ellie ale nejlepší světové tenistky. Pro mladší generaci – odkazuji na fenomén americké televizní tvorby 80. let 20. století, který se o dekádu a něco později výrazně prosadil i na tuzemských obrazovkách. A to proto, že letošní Turnaj mistryň se poprvé koná ve městě Fort Worth, které tvoří konurbaci právě s Dallasem a také Arlingtonem a na nejslavnější ranč světa je to z Dickies Arény jen asi hodina jízdy.

Pro český tenis končí ve Spojených státech jedna pozoruhodná série. Poprvé od roku 2010 nemá v turnaji pro osm nejlepších singlistek sezóny žádné zastoupení. Kvitová, Plíšková, Šafářová a Krejčíková natáhly šňůru na deset ročníků v řadě s českou vlajkou (v roce 2020 se nehrálo kvůli covidu), s tím je teď utrum. Samozřejmě nasazenými jedničkami ve čtyřhře budou Krejčíková a Siniaková, ale tady se jedná o královskou dvouhru, o deblu až později.

Kromě losu jednotlivých skupin zatím z Fort Worth zaujala nejvíc tradiční společná fotografie všech účastnic. I na některých turnajích pořadatelé chystají slavnostní focení hráček, kterému předchází dlouhé líčení, ale na Turnaji mistryň je to vždy o něco důkladnější a slavnostnější. Ne náhodou sedí na fotce nejblíž poháru světová dvojka Tunisanka Ons Džabúrová a světová jednička Iga Świąteková. Právě její modré večerní šaty a šibalský úsměv na mě udělaly největší dojem. Na tom snímku se mi nejvíc líbí a myslím si, že má i největší šanci na vítězství.

Na turnaji mistryň je velmi důležité si uvědomit, že to je jediná akce WTA v sezóně, kde porážka neznamená vyřazení a konec. Ve dvou základních skupinách se totiž hraje ve kolektivních hrách populárním systémem „každý s každým“ a hráčky tak mají šanci na opravu. Velmi mentálně silnou Igu Świątekovou los nasměroval do skupiny pojmenované po Tracy Austinové, kde jsou dvě nejmladší hráčky turnaje – 21letá Polka a 18letá Američanka Coco Gauffová. A tak přestože se spolu utkají hned ve skupině, klidně bych i věřil tomu, že se pak proti sobě postaví i ve finále. Iga je pro mě velká favoritka. Letos vyhrála 8 turnajů, z toho 2 grandslamy. Od konce srpna ztratila z 15 zápasů jediný, finále v Ostravě s Barborou Krejčíkovou, a chytře volila menší zápasové vytížení, aby ušetřila energii na konec sezóny.

Každopádně jedna věc mě mrzí, a to nejen tady na Turnaji mistryň. Náhlý březnový konec kariéry Australanky Ashleigh Bartyové zastavil pro fanoušky slibně se rozvíjející rivalitu s Igou Świątekovou. To mohly být souboje, které by lákaly fanoušky ženského tenisu k obrazovkám nejen na turnaji mistryň ve Fort Worth. Takhle stihly jen dva vzájemné zápasy. Bartyová se teď svěřila brisbaneskému deníku The Courier Mail, proč skončila – po vítězství na loňském Wimbledonu prý ztratila jiskru a motivaci. Slíbila, že její autobiografie nazvaná „My Dream Time“ objasní víc. Přečte si ji také Iga?

Já jsem zase výše slíbil návrat ke čtyřhře ve Fort Worth. Kateřina Siniaková už jeden primát získala. Do Texasu přiletěla po vyražení ve čtvrtfinále dvouhry na turnaji série WTA 125K v mexickém Tampicu jako úplně poslední ze všech účastnic. Její pohodu s Barborou Krejčíkovou to ale nenaruší. V sezóně vyhrály 3 ze 4 grandslamů, vloni získaly na finále sezóny titul a jsou jediným letošním párem, který společně na Turnaji mistryň už startoval. Pro české tenisové fanoušky je velmi důležité, jak se v Texasu naladí na finále Billie Jean King Cupu v dalším týdnu ve skotském Glasgow, protože obě samozřejmě figurují v nominaci kapitána Petra Pály. Já jsem celoživotní optimista, takže si myslím, že Barbora s Kateřinou ve Fort Worth uspějí a své „žluté růže z Texasu budou pořád mít už rády.“

Slyšeli jste někdy o Shrewsbury? Ne? Tak tenhle týden by to mohl změnit. Krejčíková a Siniaková se budou snažit naladit na finále BJKC v Texasu. Markéta Vondroušová to bude mít ze západní Anglie do Glasgow podstatně blíž a přestože její turnaj ITF 100 má globálně nesrovnatelně menší význam, pro nás fanoušky českého tenisu je to akce skoro stejně důležitá.

Vondroušová minulý týden poprvé po více než půl roce nastoupila. To je podstatné. Horší je, že ve francouzském Poitier ve dvouhře prohrála v prvním kole. Nicméně ve čtyřhře s Miriam Kolodziejovou získala titul. Dvojice velkých kamarádek ze Štvanice dala vzpomenout na rok 2015, kdy společně získaly titul ve čtyřhře na juniorkách Australian Open a Roland Garros. Kvůli účasti ve finále sokolovská rodačka – teď už vdaná paní – určitě přivítá, že start hlavní soutěže ve Shrewsbury je až v úterý. Proto v době psaní tohoto textu ještě nezmáme pavouka turnaje, ale bylo by setsakramentsky dobré, kdyby Markéta v Anglii získala nějaké to vítězství ve dvouhře. Kapitán Pála ji v BJKC nasazuje velmi rád a jí by to před Glasgow velmi pomohlo. Já bych Vondroušovou s ohledem na sestavu přihlášených viděl minimálně v semifinále.

V Praze 30. října 2022, Tomáš Budka