Čas
Kurzy
1.01
1000
Tenisový blog Tomáše Budky

Díl 10.

Hurá na Ukrajinu! Do Turecka

Zatímco celý civilizovaný svět podporuje Ukrajinu (zaplaťpánbůh), Česko s ní bude příští víkend soupeřit. Naštěstí jen v tenisu. Ostatně z historického vývoje lidstva víme, že moderní sport je náhražkou válek (jen někteří duševně choří jedinci to stále nechápou).

Vsadím si!

Český ženský tým Billie Jean King cupu se o postup na finálový turnaj utká s Ukrajinou. V Turecku. Proč? Oba týmy se v minulosti v soutěži neutkaly ani jednou, a tak o hostitelství rozhodl los. Ten přiřkl pořadatelství Ukrajině. Tam však v současnosti není možné podobná utkání pořádat a tak se hledaly další varianty. Podle neoficiálních a neověřených informací prý nabízel Český tenisový svaz Ukrajincům výměnu pořadatelství. Takže by teď hostila utkání Česká republika a příště Ukrajina.

Jenže na to zástupci modré a žluté nepřistoupili. Museli tak přijít s vlastním řešením. Tím je nakonec hotel Megasaray Club v Beleku. Vyhlášení golfová destinace pro jarní hru přivítá špičkové světové tenisové klání. V areálu, proti kterému jsou i Štvanice, Sparta nebo Prostějov jako Wimbledon, Melbourne Park a Flushing Meadows.

Z tenisového hlediska není tak podstatné, jak velký je areál nebo centr kurt (v hotelu Megasaray Club v Beleku bude kapacita asi tak 120 diváků maximálně), ale za jakých podmínek se hraje. A tady podle mě přinesla Ukrajina největší oběť za to, že chtěla pořádat utkání sama. Podle toho, jak se daří jejím hráčkám na okruhu, bych řekl, že největší šanci proti českému výběru Petra Pály by Ukrajinky měly na tvrdém povrchu při zápase v hale. Jenže v Beleku se bude hrát na antuce a venku.

I proto jsou podle mě Češky favoritkami. Ukrajinkám navíc chybí tři ze čtyř nejvýše postavených hráček na žebříčku. Absence Curenkovové (33 let) a Baindlové (29 let) se dají pochopit a vstřebat, ale Anhelina Kalininová (WTA 30) bude kapitánu Filimovi hodně chybět.

Petr Pála

Také český kapitán Petr Pála musí řešit jednu absenci. Kvůli zranění zápěstí z turnaje v Miami vypadla ze sestavy Kateřina Siniaková. Vzhledem k okolnostem opravdu velmi těžko nahraditelná hráčka. Jednak na antuku by byla neúnavná bojovnice velkou zbraní do dvouher, druhak do čtyřhry s Barborou Krejčíkovou tvoří pár, který v letošní sezóně ještě neprohrál ani jeden zápas!

Do boje o postup mezi 18 nejlepších na finálový turnaj se tak pustí Barbora Krejčíková, Linda Nosková, Karolína Muchová, Markéta Vondroušová a Sára Bejlek, řazeny podle postavení na žebříčku. Sílu českého ženského tenisu asi nejlépe ilustruje to, že takhle sestava hvězdně zvoní v uších a na každou z hráček na krutu se nelze jinak než upřímně těšit. Když se ale podíváme na žebříček WTA z prvních pěti Češek v pořadí (Kvitová, Krejčíková, Plíšková, Bouzková, Siniaková) vlastně jede jen jedna.

Přesto bych vsadil jak se říká „za barák“, že český tým Petra Pály Ukrajinu porazí a na finále v listopadu postoupí. Pro Ukrajinskou jedničku Kosťukovou je sice antuka jejím nejsilnějším povrchem, nebál se ale ani možnosti, že po třech dvouhrách bude rozhodnuto. Jinými slovy, že po třech zápasech to bude 3:0 pro Česko a posledním soubojem bude čtyřhra za rozhodnutého stavu.

Samozřejmě, že vím, že míč je kulatý, zápas začíná za stavu 0:0, podmínky jsou všechny stejné a já nevím co všechno ještě. Moje víra v sílu českého týmu i s veškerým respektem k soupeři je však velmi silná.

Chtěl bych se ještě na závěr ještě zastavit u posledního jména české nominace, které je nejméně známé. Sára Bejlek. Sedmnáctiletá tenistka z Hrušovan nad Jevišovkou v okrese Znojmo, která tenisově vyrostla v Prostějově. V úvahu na dodatečnou nominaci po zranění Siniakové přicházely Bouzková a Lindra Fruhvirtová, jenže obě hrály v Charlestonu ve Spojených státech, tedy relativně daleko od Beleku, a navíc Bouzková nemá v kalendářní roce úplně zářnou bilanci 6 výher – 9 porážek.

Kapitán Pála povolal poprvé v kariéře Sáru Bejlek, která hned nato vyhrála semifinále ITF 40 ve Splitu a prohrála tam až ve finále. Odehrála tedy výborný turnaj na antuce a zároveň to neměla do Turecka daleko. Skvělá volba. I tady platí již jednou psané výše. Kdyby se Sára Bejlek dostala na kurtu, nelze jinak než se na její hru těšit!

Tak ať to létá do kurtu, dámy!

Nezapomeňte, že za stavu 15 – 0 ještě není vyhráno!

Hezký nejen tenisový týden přeje Tomáš Budka