Čas
Kurzy
1.01
1000
Tenisový blog Tomáše Budky

Díl 9.

Hard rock Jiřího Lehečky

Oči tenisového světa míří na Miami. A nejen ty české si všimly výkonů Jiřího Lehečky. Není to ještě tenisová horečka jménem Jiří Lehečka, ale o pozornost si tenhle jednadvacetiletý rodák z Mladé Boleslavi znovu říká. Na minulém turnaji v Indian Wells český tenista poprvé vyhrál na podniku série Masters 1000, když porazil Francouze Rinderkneche, na Floridě už vyřadil dva soupeře.

Na obrovském Hard Rock Stadium tvrdil muziku proti Italovi Musettimu, který se sice teď trápí a od konce ledna vyhrál jediný zápas, ale pořád je jednadvacátý na světě a je to jeden z generačních soupeřů Jiřího Lehečky. Ten rozšířil letošní sbírku velmi prestižních skalpů – Zverev, Čorič, Norrie, Auger-Aliassime, Rubljov a teď Musetti.

Jiří Lehečka

Svěřenec trenéra Michala Navrátila se už v živé modelaci žebříčku posunul na 37. místo ATP, čímž si vyrovnal své maximum, a ještě nemusí končit. Ve třetím kole ho čeká Karen Chačanov, se kterým nikdy nehrál. Šestadvacetiletý Rus měří skoro dva metry, nejen proto bude těžkým soupeřem, ale Lehečka má spoustu důvodů si věřit! Vsadím se, že Chačanova minimálně potrápí.

V letech 2015 a 2016 hrál Rus dvakrát Challenger Czech Open v Prostějově, jednou vypadl v první kole, podruhé v semifinále. Pokaždé na mě působil otráveně na jedné a nedisciplinovaně na druhé straně. Především mimo kurt, když se procházel nebo spíš potuloval po areálu nebo hotelu, úsměv všehovšudy žádný. Prostě když o to jde, paráda, když ne, co bych se namáhal. Řekl, bych že na tomhle přístupu se u něj od té doby zas tak moc nezměnilo. Tenisově ale vyrostl náramně. A tak to Chačanovovi velmi často prostě chodí krásně do kurtu a on sbírá zajímavé výsledky.

Oficiální twitterový účet ATP Tour upozornil, že Jiří Lehečka vloni na túře vyhrál 13 zápasů za celý rok. Letos už má výher 14 a to je 27. březen, tedy den publikace tohoto textu, teprve 86. dnem roku 2023.

Když v roce 2019 Lehečka s Jonášem Forejtkem vyhráli čtyřhru na juniorce Wimbledonu, uspořádal Český tenisový svaz velkou tiskovou konferenci na Žizkovském vysílači. Pamatuji si, že Jiří Lehečka působil skvěle. Sebevědomě, odhodlaně a zároveň si byl dobře vědom toho, kolik práce je před ním. A jak známo, když se práce daří, jde lépe od ruky, v tomto případě od rakety.

Spojené státy teď díky Indian Wells a Miami žijí o něco víc tenisem a tak rozvířila vzduch slova Francese Tiafoea pro Magazín Forbes o tom, že by se měla změnit tenisová etiketa a atmosféra na zápasech by měla být více uvolněná. Diváci by měli mít možnost přicházet a odcházet kdykoliv se jim bude chtít, měli by mít možnost se bavit mezi sebou i během výměn apod. Tiafoea podle amerických tenisových serverů podpořily i členky světové desítky WTA Jessica Pegulaová a Coco Gauffová, s dovětkem, že to hráče a hráčky nesmí rušit. Všechno je to motivováno cílem přilákat více mladých lidí.

Ve zjednodušeném překladu a s trochou nadsázky bych řekl, že Tiafoe, Pegualová a Gauffová chtějí hrát domácí utkání českého týmu v Davis cupu v Ostravě nebo v O2 aréně v éře Tomáše Berdycha a Radka Štěpánka. I některé mé nejsilnější tenisové zážitky pochází z této éry v úžasné atmosféře, a tak si myslím, že na jejich přáních možná i něco bude. Třeba ve Wimbledonu bych ale určitě nechal všechno při starém. Nejen umění reagovat na pokrok a poptávku, ale i tradice a jejich ctění mají svou velkou hodnotu.

Nezapomeňte, že za stavu 15 – 0 ještě není vyhráno!

Hezký nejen tenisový týden přeje Tomáš Budka

Nenalezeny žádné položky!

Nenalezeny žádné položky!